• liesbethgoedbloed

De beer en de eenden


Ineens heeft iedereen het erover: de Russische beer is in het land. Persoonlijk ken ik geen Russiche beren en ik moet bekennen dat ik zelfs niet wist wie of wat “de Russische beer” was. Is het een uit Rusland afkomstig, bessenetend zoogdier? Een bekende Rus die zijn bijnaam te danken heeft aan een bepaald type lichaamsbouw- en begroeiing? Of misschien zelfs een sterrenbeeld dat alleen boven Rusland te zien is? Maar nee, dat is het dus allemaal niet. De Russische beer is de koude oostenwind die vanaf de bevroren steppen komt aanwaaien.
Tegen die steppenwind in loop ik langs de Oude Maas richting Klein Profijt. Uit de eenden, die zich aan de oever in hun eigen verenpak verschuilen, klinkt een klagend gepiep. De beer blaast hen de zielen bijna uit de veren. Hij zingt ook in mijn oren, bijt zich vast – ik voel steeds minder been en wang. Maar bij Klein Profijt brandt het haardvuur en warm ik mij aan een kop thee. Een tafeltje verderop zit een meneer, die (maar dat doet volstrekt niet ter zake) wel iets heeft van een Russische beer. Hij kent het weer als geen ander en roept vast rond dat we na de kou uit Rusland nog de kou uit IJsland krijgen. Hij heeft het zelf gelezen op de weerkaarten. ,,Dat weet nog niemand!” roept hij erbij, maar ik heb het gehoord en schrijf het alvast in de krant. Na de Russische komt de IJslandse beer. Arme eenden …
(Februari 2018)
29 keer bekeken0 reacties
© 2018 by Liesbeth Goedbloed
  • LinkedIn - grijze cirkel
  • Facebook - Grey Circle